Archive for the ‘Personal point’ Category

4 AIR ISTIMEWA YANG SIHAT

air

Jom Amalkan Air Yang Sihat Di Bulan Ramadhan Ini

# Reduce your weight ~

4 AIR ISTIMEWA YANG SIHAT

Air masak yang di campur dengan buah-buahan di bawah dapat membantu mengekalkan kesihatan kerana membantu membuang toksin dalam badan. Air yang di campur buah-buahan ini perlu dibiarkan dahulu 20 minit sebelum minum. Jom buat sendiri:

1) Teh hijau, pudina, limau nipis – Untuk mengurangkan lemak, pencernaan, sakit kepala, pernafasan

2) Strawberri, kiwi – Melindungi sistem imun, pencernaan, kesihatan kardiovaskular, menyeimbangkan gula dalam darah

3) Timun, limau nipis, lemon – Mengatasi muntah, loya, hidrasi, mengawal selera makan, pencernaan

4) Lemon, limau nipis, oren – Untuk vitamin C badan, sistem imunisasi, pedih ulu hati

Minuman di atas hendaklah di minum pada suhu bilik untuk tempoh 48 jam. Selepas 48 jam, perlu buat air yang baru. Cer try buat 1 ok?

Anda rela bermadu? Benarkah ? (Siri 3)

Poligami: Cara Nabi Muhammad s.a.w atau cara P.Ramle ?

Ramai betul gadis-gadis yang sudi dan hendak berkenalan dengan suami saya. Kenapa yer. Masing-masing semuanya kata sudi berpoligami. Jadi soalan saya sekarang ini adalah bagaimanakah bentuk poligami yang diingini?

Adakah berpoligami cara Nabi Muhammad s.a.w atau cara P.Ramlee dalam cerita terkenalnya Madu 3?

Poligami Cara P.Ramlee.

Apa yang cuba di ketengahkan?madu tiga

  • Mesti pandai pembohong, mesti pandai temberang, tetapi jangan sampai pecah tembelang
  • Kalau pecah tembelang, pastinya akan terjadi perang, bukan sahaja sesame isteri, tetapi   suami pun terlibat sama.
  • Apabila berkahwin sahaja, En Jamil telah menyediakan sebuah rumah dan sebuah kereta untuk kegunaan Cik Hasnah dah Ibunya. Begitu juga utk perkahwinan yang ke 3, utk Cik Rohani dan ayahnya.
  • Banyak lagi kesimpulan dari cerita tersebut..so lihat dan nilailah sendiri.

 

Poligami cara Filem Ombak Rindu.

Bagi peminat novel atau peminat filem baru pula mungkin mengimpikan bermadu gaya ‘Ombak Rindu’.

images-1

Membayangkan diri sebagai heroin seperti Maya Karin. Mengimpikan suami yang kaya dan handsome seperti Aaron Aziz. Kepada dunia dipaparkan seolah-oleh cuma Lisa seorang sahaja isteri Aaron Aziz. Maya Karin, walaupun sebagai seorang isteri yang sah, tetapi bagaikan seorang perempuan simpanan sahaja kepada suaminya.

Tak kisahlah, yang penting bahagia..(kononnya).

 

 

 

 

Poligami Cara Rasulullah s.a.w

Saya bukanlah seorang yang layak mengulas mengenai bab ini. Boleh cara di internet, banyak lagi kisah-kisah menarik yang dikongsikan. Salah satu cerita yang saya jumpa dan copy paste adalah

Rasulullah s.a.w adalah contoh yang terbaik seorang suami yang mengamalkan sistem Poligami. Baginda s.a.w. romantik kepada kesemua  isterinya. Disebutkan satu kisah pada suatu hari isteri-isteri Baginda s.a.w. berkumpul dihadapan Baginda s.a.w. lalu bertanya “Siapakah diantara mereka (isteri-isteri) yang paling disayangi”. Rasulullah s.a.w hanya tersenyum lalu berkata, “Saya akan beritahu kamu kemudian.” Selepas daripada pertemuan itu, Rasulullah s.a.w. telah memberikan setiap seorang daripada isteri-isteri Baginda s.a.w. sebentuk cincin. Baginda s.a.w. berpesan  supaya tidak memberitahu kepada isteri -isteri yang lain. Lalu suatu hari mereka berkumpul lagi dan bertanyakan soalan yang sama. Rasulullah s.a.w., lalu menjawab “Orang yang paling aku sayangi ialah yang kuberikan cincin kepadanya”. Isteri-isteri Baginda s.a.w. tersenyum puas kerana  menyangka hanya diri mereka sahaja yang mendapat cincin dan merasakan bahawa  diri mereka tidak terasing.

 Tidak ketinggalan amalan-amalan lain yang boleh dilakukan untuk mendapat  suasana romantik ini Rasulullah s.a.w. ada bersabda yang bermaksud: “Apabila pasangan suami isteri berpegangan tangan, dosa-dosa akan  keluar melalui celah-celah jari mereka“.Rasulullah s.a.w. selalu berpegangan tangan dengan Aisyah ketika di dalam rumah. Baginda s.a.w. acap kali memotong kuku isterinya, mandi junub bersama, dan mengajak salah seorang dari isteri Baginda s.a.w. pergi musafir (mengikut undian) untuk menambahkan lagi kasih sayang di antara mereka. Inilah serba sedikit kisah romantik Rasulullah s.a.w. agar dapat kita tauladani dan praktikkan dalam kehidupan berumahtangga.

Jadi kepada para gadis yang teringin nak menjadi madu saya,  fikirkan  bentuk perkahwinan yang bagaimanakah yang anda semua inginkan??..Yang penting bukan apa yang aku akan dapat, tetapi apa yang mampu aku sumbangkan? Masa, tenaga, buah fikiran, idea, wang ringgit dan sebagainya. Bukan untuk diri sendiri dan keluarga, tetapi juga untuk agama, bangsa dan negara.

Tepuk dada, Tanya iman. Jangan Tanya selera, sebab selera cuma tahu nak makan.

Jika merasakan diri sendiri layak dan mampu menghadapi ujian ini, welcome to our family.

Anda rela bermadu? Benarkah ? (Siri 2)

Sambungan

  • Setelah membaca penerangan ringkas tentang diri saya dan suami, apakah saudara masih rela dan sanggup berkahwin dengan suami saya?
  • Adakah saudari sedar dan bersedia dengan segala cabaran hidup dalam berumahtangga dan apatah lagi berpoligami?

Terus terang saya katakan, hidup dengan suami saya bukanlah mudah. Cabarannya cukup banyak dan kadang kala di luar dugaan.

Untuk makluman, suami saya juga terlibat dengan bbrp NGO, samada yang sifat keagamaan dan juga kemasyarakatan.
Jangan terkejut kalau tetiba jer suami kejutkan di awal pagi minggu, “Jum kita ke shah Alam, ada perempuan termengandung dan tak der duit nak buat first medical check-up”. Ataupun pukul 10 malam di dalam hujan lebat pergi ke kawasan perumahan Setapak sebab ada baby telah lahir dan tiada apa dirumah berkenaan untuk ibu berkenaan berikan kpd baby yg baru lahir tersebut. Itulah yg saya maksudkan pengorbanan, yg bukan sahaja masa, tenaga dan wang ringgit.

• Apa pula yg saudari harapkan dan inginkan dari perkahwinan saudari?
• Apa yg saudari rasa mampu beri dan sumbangkan?
• Adakah saudari benar2 ingin dan rela menjadi isteri kedua?
• Atau saudari sebenarnya masih inginkan seorang teruna?

Perjalanan hidup saudari masih lama lagi..insya-Allah. Tak perlu terburu2 utk membuat keputusan. Suami saya pun bukannya kemaruk sangat nak menikah sekarang ini. So masih banyak lagi masa dan peluang untuk saudari belajar, menyediakan diri, mentally dan spiritually utk menjadi isteri, samada sebagai isteri pertama, ke2, ke 3 atau ke empat.
Cubalah search dan berkawan dgn org2 yg telah berpoligami, untuk mengetahui cabaran dan persediaan utk menghadapinya. Salah satu blog yg saya kira agak baik dan Islamic adalah
http://sisi-kehidupan.blogspot.com
Penulisnya bernama Nurul Adni Adnan. Beliau merupakan seorg isteri kedua kpd Kapten Hafiz Firdaus, seorang pilot yg juga merupakan sahabat suami saya. Tahun lepas kapten ini melangsungkan perkhawinan ke 3 dgn seorg doktor. Terlalu banyak cerita-cerita mengenai kehidupan beliau bermula dari menerima lamaran sebagai isteri kedua, hinggalah kini menghadapi kehidupan bersama anak dan juga madu-madunya. Bacalah..dan bolehlah berbincang dengan penulis blog jika ada sebarang kemusykilan atau permasaalahan.
Walaupun bersahabat baik, jgn samakan pendapatan seorang pilot yang membawa kapal terbang MAS ke serata dunia dengan seorang IT eksekutif. Sebagai seorang pilot, setiap kali lepas bernikah, setiap seorg isteri akan mendapat sebuah rumah dan kereta. Namun suami saya pastinya tak berkemampuan untuk menyediakan segala kemewahan itu. Suami saya mengamalkan prinsip sama-sama berusaha dari bawah untuk menuju ke puncak, bukannya masuk rumah dengan ‘basuh kaki sahaja’.
Renungkan, fikirkan, tepuk dada tanya iman…

  • Apa yg ku cari dlm kehidupan ini?
  • Apa yg ku inginkan dlm perkahwinan yg bakal ku hadapi?.
  • Bagaimanakah keluarga yang aku inginkan?
  • Apakah aku inginkan suami yg akan ada di rumah setiap malam, menemani aku dan anak2..atau suami yg perlu bergilir2 dgn isteri2 yg lain dan juga kerjanya.
  • Bagaimana pula dgn keluarga?. Sanggupkah keluargaku menerima menantu yang telah beristeri dan mempunyai anak?
  • Bayangkan pula hari raya. Mungkin ada masa beraya bersama keluarga dan suami. Namun mungkin juga ada masa kena balik kampung sendiri/dgn anak2 sbb kena giliran suami beraya di kampung isteri2 yg lain.
  • Renungkan, fikirkan sedalam2nya tak perlu bagi jawapan kpd saya atau suami, tapi jawaplah kpd diri sendiri dgn sejujur-jujurnya.

Fikirkan, dan carilah jawapannya dalam dirimu sendiri..

bersambung di sini

Anda rela bermadu? Benarkah? (Siri 1)

Telah sekian lama, suamiku ingin menambah bilangan isterinya. Bermula dari aku menetang sekeras-kerasnya, hingga kini aku dah tak kisah dah. Entah berapa ramai perempuan yang pernah tersenarai sebagai calon suamiku, dari anak dara, janda, perempuan yang dah tak der dara dan sebagainya.

Ada juga yang cuba berbaik denganku. Ada yang pernah datang ke rumah sebagai tetamu. Ada yang datang sebagai maid dan ada juga yang pernah mengikut kami berpiknik di Taman Tasik Titiwangsa dan Bukit Tinggi, Pahang. Malah ada yang pernah menghadiahkan T-shirt dan beg duit Bonia semperna hari jadiku.

Kepada suamiku juga ada pelbagai sikap dan kata-kata yang kadang kala membuatkanku tersenyum sinis, antaranya ada yang:

  1. Call pukul 4 pagi hampir setiap malam.
  2. Perkataan kegemaran dia “Buktikan..buktikan yg u sayangkan I, datang rumah I mlm nih jugak, tolong baiki komputer I”.
  3. Ada juga yang bertanya sama ada suami ku mampu memberikan nafkah batin atau tidak.

Pelbagai perangai, pelbagai sikap. Ada yang berani add aku dan suami di FB. Ada yang berani add suami sahaja dan tidak berani add aku. Semuanya yang datang silih berganti hingga aku pun dah lost count berapa orang sebenarnya.

Terkini, yang paling menarik hari ini aku menerima satu email dari seorang perempuan. Dia bertanyakan 3 soalan dan inilah jawapan yang ku berikan.

1) mengapa beliau ingin mencari isteri ke2?

Sebab utama adalah kerana beliau ingin mempunya zuriat beliau sendiri. Ini kerana sehingga kini, telah lebih 12 tahun kami mendirikan rumahtangga, namun kami masih belum dikurniakan dengan zuriat. Jangan di tanya tak berusaha ker? Apa lagi usaha yang belum kami buat. Boleh rujuk di sini

 ummiadam.teratakrindu.net/?p=23.

Keduanya, adalah sebagai pembantu dalam urusan kekeluargaan. Sebagai contoh, baru2 ini, saya perlu pergi kursus dan bermalam di hotel. Pada masa yang sama, suami saya pula di masukkan ke hospital sebab sakit kaki. So siapa yg akan menjaga anak angkat kami di waktu malam, menghantar dan mengambilnya dari tadika dan menguruskan makan dan minumnnya sewaktu ketiadaan ayah dan ibunya di rumah?

 Oleh itu, salah satu syarat untuk menjadi madu saya mestilah tinggal dan bekerja di kawasan lembah kelang.

 2) Mampukah beliau dari segi nafkah zahir? sy tidak memandang poligami ini sesuatu yg salah sekiranya lelaki itu benar2 mampu dari sudut kewangan…

Istilah mampu itu terlalu subjektif sebenarnya. Jika saudari mengimpikan kediaman, kenderaan, perhiasan intan berlian, percutian dan sebagainya yang serba mewah, minta maaf, suami saya bukanlah orangnya.

Dengan pekerjaan sebagai seorang IT Exec di syarikat swasta yg ternama, dengan kos hidup di KL yang semuanya memerlukan wang, untuk hidup serba sederhana, insya-Allah saya yakin suami saya mampu. Yang penting adalah sama-sama bekerja dan menyumbang kepada ekonomi keluarga dan ummah.

 3) Adakah akak benar2 redha bermadu?

Suami saya bukanlah hak milik saya seorang. Sekarang pun memang saya telah berkongsi suami saya dengan ibu dan keluarganya, rakan-rakannya dan juga pekerjaannya. So saya rasanya saya tiada masalah untuk berkongsi suami saya dengan seorang lagi orang lain. Dengan syarat BENAR-BENAR BERKONGSI. Bukannya bermaksud dia ingin memiliki semua sekali. Tolak ansur adalah cukup penting dalam kehidupan berpoligami. Sebagai contoh, andainya anak angkat kami sakit dan memerlukan ayahnya di sini, adakah saudari rela mengizinkan giliran yg sepatutnya untuk saudari demi memenuhi keperluan anak kecil ini. Dan andainya, saya perlu outstation, dan anak ini sakit dan perlu dimasukkan ke hospital, adakah saudari rela bercuti demi untuk menjaga anak tiri saudari di hospital?

Dalam keluarga kami, kami mengamalkan konsep berapa banyak yang mampu di beri, bukan berapa banyak yang dapat. Pemberian ini bukan setakat wang ringgit sahaja, tetapi juga masa, tenaga dan kasih sayang.

Jika saudari merasakan sanggup, so welcome to our family. Sebelum itu jemputlah add saya dan suami ke dalam FB dulu untuk saling mengenali fikrah dan aktiviti-aktiviti seharian kami.

 So sama-samalah kita tunggu apakah perkembangan selanjut selepas ini. Adakah beliau benar-benar redha dan sanggup bermadu?

Tunggguuuuuuu

bersambung di sini




Petua – rawatan alternatif

Tak tahu macam mana keberkesanannya, namun rasanya tak salah mencuba, kerana ini tidak melibatkan bahan sebarang bahan kimia.

1. Mengurangkan Tekanan Darah Tinggi.

Amalkan minum air rebusan taugeh dan kucai.

2. Rawatan untuk Gaot (Mengurangkan asid uriq)

  1. Minum air rebusan daun pandan
  2. Minum air rebusan halia
  3. Minum air rebusan serai
  4. Minum jus batang sadri.

3. Rawatan untuk batu Karang

Rebus lobak putih. Ambil airnya, embunkan then minum.

Kepada yang ada mengalami penyakit yang diatas, boleh cuma mengamalkan petua yang diberikan di atas. Cuma untuk yang no 2, pantangnya jangan di minum semua serentak; minumlah pada hari yang berlainan.

Jika ada sebarang kesan, segala testimonial amat2 diharapkan.

Terima kasih

 

10 Surah dapat Menghalang daripada 10 ujian Besar Allah

Dapat dari Facebook. Mungkin ada sesiapa yang ingin menambah/komen.

1- Surah Al-Fatihah dapat memadam kemurkaan Allah SWT.
2- Surah Yasin dapat menghilangkan rasa dahaga atau kehausan pada hari Kiamat.
3- Surah Dukhan dapat membantu kita ketika menghadapi ujian Allah SWT pada hari kiamat.
4- Surah Al-Waqiah dapat melindungi kita daripada ditimpa kesusahan atau fakir.
5- Surah Al-Mulk dapat meringankan azab di dalam kubur.
6- Surah Al-Kauthar dapat merelaikan segala perbalahan.
7- Surah Al-Kafirun dapat menghalang kita daripada menjadi kafir ketika menghadapi kematian.
8- Surah Al-Ikhlas dapat melindungi kita daripada menjadi golongan munafiq.
9- Surah Al-Falq dapat menghapuskan perasaan hasad dengki.
10- Surah An-Nas dapat melindungi kita daripada ditimpa penyakit was-was.

Alhamdulillah..Allahu Akbar

Ada seorang yang cacat penglihatan, bekerja di bangunan sebelah pejabat saya ini. Sering kali juga saya terjumpa sewaktu sama-sama melintas jalan. Sekali, sewaktu memimpinnya melintas jalan, saya dimaklumkan bahawa beliau berulang alik ke tempat kerja dengan menaiki komuter di Bank Negara

Hari Rabu, sewaktu saya naik eskelator untuk membeli makan tengahari di tingkat 1, saya ternampak  kakak nih, yang hendak turun di eskelator. Tidak jauh di belakangnya, saya terlihat ada rakan sekerja perempuan. Melihat akak buta nih nak turun eskelator, saya pun menjerit “Cepat, tolong dia, nanti dia jatuh”, seolah-olah akak buta tuh adalah anak kecil yang suka bermain tangga. Sebaliknya akak tuh terus sahaja berjalan dan naik atas eskalator tuh tanpa sebarang masalah, sama macam orang yang tidak buta.

Kagum seketika dengan pandangan yang mendebarkan dan penuh keinsafan. Bersyukur kerana tiada kejadian yang buruk berlaku kepada kakak berkenaan. Tetiba teringat lagu ini, yang dinyanyikan semasa pertandingan nasyid semasa matrikulasi.

Buta Mata

Buta mata tak nampak jalan di dunia
Kerana tidak nampak cahaya
Tidak tahu ke mana hendak dituju
Ke hilir atau ke hulu

Selamatlah di dunia fana ini
Bilamana mata tidak buta
Melalui pengalaman diri
Kerana jalan itu sudah biasa

Ada pedoman yang menunjuk kita
Tongkat di tangan membantu jua
Boleh jadi orang simpati yang membawa
Tapi jika buta hati menderita

Tidak nampak jalan menuju ke akhirat
Negeri yang kekal abadi
Tidak diukur, tidak diukur dengan mata
Kerana tiada kawan yang membantu
Tiada pengalaman yang memastikannya
Tiada pedoman menunjuk kita
Tidak ada yang simpati menolong kita
Dalam kegelapan terjun ke neraka

Menderita di negeri yang abadi
Tidak kembali ke dunia lagi
Tiada gunanya penyesalan diri
Oleh itu banyakkan ‘amal dan bakti.

Timbul rasa keinsafan di dalam diri. Bersyukur kerana tidak buta mata, diizinkan Allah untuk melihat keindahan ciptaanNya.  Dan semoga Allah tidak butakan hatiku ini. Amin.

Agong dan Yang Maha Agong.

Semalam saya ke Putrajaya. Ada seminar Knowledge Management di Shangri-La Hotel. Dalam perjalanan pulang melalui NKVE, tetiba 2 motor polis berkuasa besar member isyarat untuk mengosongkan lorang di kanan sekali. Di cermin sisi kelihatan rombongan kenderaan yang saya agak pembesar Negara. Kereta  ke 2 tiada plate no, cuma ada plate berwarna kuning yang mengandungi JATA Negara. Kerete seterusnya, saya terlihat bertulisan ‘ISTANA NEGARA’. Saya andaikan di dalam salah satu kenderaan berkenaan adalah Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin.

Terdetik di hati ini, begitu sekali kita membesarkan dan memberi penghormatan kepada Pembesar Negara. Lalu bagaimana pula kita membesarkan Pencipta Alam ini, yang Maha Pengasih dan Maha Penyanyang ke pada sekelian hambaNya. Allahu Akbar.

 

LOVE IS LIKE WAITING FOR A BUS

When the bus come, you look at it and you said to yourself, “Eeee… so full…cannot sit down one”. So you said to yourself, “I’ll wait for the next one.” So you let the bus go and waited for the second bus.

Then the second bus came,you looked at it and you said, “Eeee…this bus so old… surely very uncomfortable one.” So you let the bus go and decided to wait for the next bus.

After awhile,another bus came. It’s not crowded and not old but you said, “Eeee…no air-con one…and the weather is so warm, better wait for the next one.” So again you let the bus go and decided to wait for the next bus.

Then the sky started to get dark as it is getting late. You panicked and jump on to the next on coming bus. It is not until much later that you found out that you had boarded on to the wrong bus!

So you wasted your time and money waiting for what you want!
Even if an aircon bus came can you ensure that the aircon bus won’t break down or will the aircon be too cold for you?

So people. Want to make sure that what you want is not wrong. But it wouldn’t hurt to give other people a chance, right? If you found that the “bus” doesn’t suit you just press the red button and get off the bus!

But wait…I am sure all of you have this experienced before. You saw a bus is coming (the bus you want of course) you flagged it and the driver acted blur by pretending not seeing you and zoomed pass you!

The bottom line of being loved is like waiting for a bus and whether you want to get on the bus and give the bus a chance depends totally on you and walking alone is just like being out of love.

If you love someone set him/her free. If he/she comes back to you, you know they’re yours. If they don’t then it was never meant to be.Remember to always say what you mean. If you love someone, tell.

Don’t be afraid to express yourself. Reach out and tell someone what they mean to you. Because when you decide that it is the right time, it might be too late.

Seize the day.
Never have regrets.
And most importantly, stay close to your friends and family, for they have helped make you the person that you are today.

And here is luahan dari seorang suami yang nak kawin lagi.

Hi-Tea Amal 24 September: RS kumpul dana bimbing remaja puteri

KUALA LUMPUR – Pusat bimbingan remaja puteri, Raudhatus Sakinah (RS) akan menganjurkan Hi-Tea Amal Raudhatus Sakinah (HTRS) 2011 dengan tema “Indahnya Harga Diri” pada Sabtu 24 September 2011 jam 2.00 petang di Shah Alam Convention Centre (SACC), Shah Alam.

Turut hadir ke HTRS ialah Penaung Raudhatus Sakinah, YTM Tengku Besar Terengganu, Sharifah Nong Asegaff yang juga bonda kepada Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin.

Majlis yang berkonsepkan talk show, hi-tea dan nasyid diadakan bagi mengumpul dana bagi pengurusan dan pembangunan RS di samping mensasarkan jaringan dengan keluarga angkat kepada anak kelahiran pelatih RS serta pihak yang berkenaan. Majlis ini juga bertujuan untuk menekankan pentingnya peranan ibu bapa dalam pentarbiyahan anak-anak dan menyedarkan keperluan amar ma’ruf nahi dipertingkatkan dalam masyarakat.

Dalam talk show, dua panelis terkenal akan dijemput iaitu Ustaz Dr Zahazan Mohamed dan Dr Rubiah K Hamzah di samping artis Wardina Safiyyah dijemput sebagai pengacara majlis. Majlis akan turut diserikan dengan persembahan kumpulan nasyid  daripada Inteam dan Demascus.

Raudhatus Sakinah yang diwujudkan sejak 1998 sebagai sebuah institusi yang memberikan perlindungan dan bimbingan kepada remaja yang menjadi mangsa gejala sosial, juga berusaha membantu remaja-remaja yang terlibat meningkatkan keyakinan dan keupayaan diri agar menjadi individu yang berguna kepada masyarakat dan agama.

Sehingga kini, RS mempunyai lima cawangan iaitu di Selangor, Kelantan, Pulau Pinang, Johor dan Melaka. Memandangkan bilangan pelatih yang meningkat saban tahun, kos operasi dan pengurusan pusat bimbingan remaja puteri ini turut meningkat dan majlis HTRS sebagai salah satu inisiatif RS mengumpul sumbangan untuk memastikan bimbingan terhadap para pelatih di RS berterusan.

Bagi mereka yang berminat menyumbang kepada RS dalam majlis ini, boleh membeli meja atau kerusi mengikut pakej yang ditawarkan iaitu Platinum RM10,000 satu meja (RM1,000 x 10 kerusi), Gold RM5,000 satu meja (RM500 x 10 kerusi),  Silver RM3,000 satu meja (RM300 x 10 kerusi) dan Bronze RM2,000/meja (RM200 x 10 kerusi).

Pembelian dan sumbangan hendaklah disalurkan ke akaun Maybank Berhad bernombor 5621 0672 0426 atas nama “RAUDHATUS SAKINAH BERHAD“. Resit sumbangan hendaklah diemel ke rsakinah@gmail.comThis e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it atau difaks ke 03-41071754.

Untuk tempahan meja atau kerusi, anda boleh menghubungi sekretariat Hi-Tea Amal Raudhatus Sakinah (HTRS) 2011 di talian 03-41073379,  03-41089669 dan 03-41053159, atau menghubungi terus nama-nama berikut

  • Puan Rosmawati Zainal : 019-2386333
  • Puan Yusnani Abd Hamid : 012-6350071
  • Puan Siti Fazhana : 013-9908814
  • Encik Joannes Lukas : 013-3040834
  • Encik Abdullah Omar : 013-2466190

Pihak sekretariat Raudhatus Sakinah sangat menghargai segala sumbangan yang diberikan dan mendoakan supaya para penyumbang diberikan tambahan dan keberkatan rezeki untuk terus menyumbang untuk amal kebajikan pada masa yang akan datang.

Bentuk-Bentuk Kesilapan Didikan Anak

Rabu, 24 Ogo 2011 09:53 | Ustaz Fathi Yusuf & Ustazah Ros Izanuri | Editor: nurilla88

Sebenarnya terdapat banyak bentuk kesilapan dalam mendidik anak-anak. alt Kesilapan terbesar ialah  kegagalan ibu dan bapa menjadikan agama sebagai teras dalam pendidikan anak-anak. Agama membawa kepada  keseimbangan antara fizikal dan spiritual. Antara pembangunan akhlak dan kecemerlangan akademik. Antara dunia dan Akhirat. Tanpa agama, anak-anak ibarat ditinggalkan di lorong yang gelap tanpa pedoman untuk diikuti.

Sering kali berlaku, ibu bapa yang bersungguh-sungguh memarahi anak yang mendapat nombor yang corot dalam peperiksaan, tetapi hanya buat selamba apabila mengetahui anaknya meninggalkan solat dengan sengaja.  Tidak kurang juga ibu bapa yang sangat mengambil berat soal makan-minum anak-anak tetapi,  mengabaikan terus ‘makanan’ rohani anak-anak yang sentiasa ‘lapar’ dan ‘dahagakan’ petunjuk agama.

Ada juga ibu bapa yang membiarkan anak-anak bergaul bebas lelaki perempuan dengan alasan ia adalah  ‘kebiasaan budak-budak zaman sekarang’, tanpa peka dengan batasan syariat yang menuntut kawalan pergaulan antara jantina berbeza.  Ringkasnya,  pengabaian agama merupakan kesilapan terbesar dalam pendidikan anak-anak.

Selain itu, kesilapan juga berlaku apabila ibu bapa mendidik anak tanpa perasaan belas ihsan.  Dr Abdullah Nasih Ulwan menyebut bahawa terdapat anak-anak yang diperlaku dengan perlakuan yang keras sehingga menyebabkan anak-anak tertekan, kecewa, punah harapan dan ada yang membunuh diri.

Tidak dinafikan terdapat ibu bapa yang ‘mendidik’ anak berbekalkan luapan emosi marah tidak terkawal sehingga ada yang memaki hamun, menghina, memukul dan membelasah anak sendiri.  Bahkan kes-kes penderaan anak masih kerap didengari sehingga hari ini.

Kekerasan melampau ke atas anak-anak ini membuahkan kekacauan jiwa anak-anak. Hal ini juga ada kaitannya dengan faktor anak-anak enggan berada di rumah. Bagi mereka ‘Rumahku Nerakaku’.  Mereka lebih bahagia dan damai bila berada dengan rakan-rakan, yang kadang-kadang membawa mereka ke kancah kemusnahan kekal.

Bagi si ibu dan bapa, perlu diingat bahawa mereka mempunyai tanggungjawab untuk berbuat baik kepada anak-anak kerana anak adalah amanah dari Allah. Allah berfirman:

“Sesungguhnya Allah menyuruh menjalankan keadilan, berbuat baik, dan memberi kepada kaum kerabat.” (Surah an-Nahl:90)

SAbda RAsulullah S.A.W:

“Sekiranya Allah inginkan kebaikan bagi sesebuah keluarga, maka diberikan sifat belas kasihan kepada mereka. Dan andainya sifat belas kasihan itu suatu ciptaan (yang boleh dilihat), nescaya semua manusia akan memandangnya sebagai sebaik-baik ciptaan dari Allah. Dan sekiranya kekerasan itu adalah satu ciptaan (yang boleh dilihat), nescaya semua manusia akan memandangnya sebagai seburuk-buruk ciptaan dari Allah.” (Riwayat Ahmad dan al-Baihaqi)

Selain itu, kesilapan juga berlaku apabila ibu bapa terlalu memanjakan anak-anak. Ada ibu bapa yang berat untuk menghukum dan menegur anak-anak semata-mata takutkan anak itu merajuk. Kuasa merajuk anak itu diberikan sedemikian rupa sehingga anak itu berjaya memanupulasikannya sebagai senjata untuk mengugut ibu bapa.

Tidak salah untuk memanjakan anak. Memang anak-anak perlukan kemanjaan dan kasih sayang. Namun, tindakan yang salah ialah terlalu memanjakan anak dengan tidak menetapkan disiplin dan sempadan ke atas anak-anak. Akhirnya anak itu menjadi terlalu bebas, dan gagal dididik dengan teratur dan berprinsip.

Ringkasnya, antara faktor yang merosakkan pendidikan anak ialah berpunca dari ibu bapa sendiri yang gagal mendidik dengan cara yang betul. Realiti hidup masa kini yang semakin kompleks dan mencabar menuntut ibu bapa agar lebih tekun mendalami ilmu dan kemahiran keibubapaan dan mengadaptasinya dalam kehidupan berkeluarga. Landasan agama merupakan asas yang paling baik untuk menjadi bekalan dan rujukan dalam mendidik anak-anak menuju ketinggian sahsiah.

Artikel iluvislam.com

Biodata Kolumnis

Ustaz Fathi Yusuf merupakan graduan ijazah Undang-Undang Syariah UIAM dan master Undang-Undang UKM manakala isterinya, Ustazah Ros Izanuri Jamaluddin merupakan graduan Bahasa Arab UIAM. Ustaz Fathi sedang melanjutkan pelajaran dalam bidang PhD di UIAM manakala Ustazah Ros Izanuri mengajar di SMK. Taman Melawati, Kuala Lumpur.

 

 

Tragedy di Aidil Fitri

Tahun ini merupakan tahun pertama kami menyambut raya di kampung, semenjak ada Adam. Tahun2 sebelumnya kami akan beraya di KL dahulu, dan malam raya kedua baru kami akan bergerak pulang ke kampung. Selain daripada itu, tahun ini juga pertama kali saya membeli kain untuk menempah baju seluruh keluarga. Oleh kerana tailor yang biasa tidak lagi mahu menerima tempahan, baju ayah menggunakan tailor yang lain, manakala baju Adam dan saya di jahit sendiri.

Dimalam dan pagi raya tahun ini 3 tragedi menyedihkan telah berlaku.
1. Baju raya Adam berlobang. Oleh kerana seterika yg saya gunakan sejak zaman sekolah telah rosak, kami membeli seterika baru. Seterika yang baru ini tiada no untuk laras suhunya, bila mula menggunakan pada baju Adam terus sahaja bajunya berlubang dan kainnya mencair dan melekat kepada seterika itu. Mujur Adam ada sepasang lagi baju melayu warna pink, yang boleh matching dengan warna tudung saya.

2. Seluar ayah ketat. Walaupun telah lama siap dijahit, entah kenapa kami terlupa pula untuk mencuba sebab baju contoh yang diberi cukup besar dan selesa. Rupa-rupanya tukang jahir menjahit terlebih besar menyebabkan seluar tuh ketat sedikit dan kurang selesa bila duduk. Jika cuma berjalan jer tak der masalah. Untuk saya membuka dan membetulkan jahitan telah agak lewat, maka bersolatlah ayah dengan berkain pelekat dan berseluar slake biasa untuk beraya.

3. Kemalangan di depan masjid. Setiap kali kalau kami beraya di kampung, kami akan bersolat di masjid lama yang terletak di tepi Jalan Gula di permulaan Parit 3. Ini kerana, di Masjid inilah akad nikah kami berlangsung kira2 10 tahun yang lalu. Ketika kaki saya melangkah untuk ke dewan solat muslimat saya terdengar satu bunyi hentaman yang cukup kuat di jalan raya. Bila saya menoleh, saya terlihat 2 org terbaring di atas rumput di tepi jalan dan para jemaah sedang berlari dan cuba menolong mangsa. Bila takbir mula dikumandangkan, saya terlihat ada ambulan di tempat kejadian. Terdengar juga komen kaum2 ibu tentang anak siapa yang terlibat dalam kemalangan itu. Bila pulang kerumah, baru mendengar komen lengkap dari bapa saudara bahawa mangsa kemalangan tersebut telah patah kaki, tulang rusuk dan hidung. Semoga beliau cepat sembuh.

Itulah 3 kejadian menyedihkan dihari raya tahun ini.

Back to basic

Alhamdulillah..selamat tiba di kampung..biarpun agak lari sedikit dari perancangan asal. Cadangnya bertolak pukul 4 pagi..namun yg jadinya hampir pukul 7 baru bertolak.

Untuk kesian kalinya kami balik kpg naik Honda City. Namun kali ini kami bersetuju untuk naik myvi. Sebab utama adalah kerusi belakang myvi boleh ditarik dan dilebarkan..dan bila Adam berbaring di situ mmg tak takut jatuh. Keduanya adalah untuk pemanduan berhemah sbb bila suami bawa kereta saya, cara pemanduannya lebih relex dan santai, tiada keinginan hendak memecut berbanding kalau dia membawa Honda Citynya.

Dirumah ini lah saya dilahirkan 39 tahun nan lalu. Walaupun saya di besarkan di kampung arwah ayah, namun bila ayah telah tiada ibu kembali ke rumah ini semula. Dan di rumah ini jugakan yang meraikan perkahwinan saya kira2 10 tahun nan lalu.

Sesekali pulang ke kampung menginsafkan diri. Macam tajuk 1 lagu tuh “aku hanya anak tani”. Sawah bendang, selut, pacat dan lintah mmg pernah menjadi teman setia. Terutama sementara menanti keputusan SPM. Teringat betapa lajunya saya berlari dari sawah tatkala melihat posmen singgah dan saya tahu surat itu mengandungi keputusan SPM saya. Mujur hasilnya boleh lah di kira membanggakan.

Mandi dan membasuh di parit atau perigi tidak asing bagi diri ini. Begitu juga dgn kesunyian dan kegelapan. Sekian lama rumah kami hanya diterangi dgn pelita minyak tanah. Bila arwah datuk menyalakan lampu pam.. Kami Semua sepupu sepapat mengelilingi arwah datuk.

Ibu saya anak sulung dr 8 adik-beradik. Hasilnya, saya ada 33 orang sepupu. Kami peringkat yang tua, sekarang semuanya telah berkeluarga. Dan kami inilah yang cukup rapat suatu masa dahulu. Mungkin kerana kami kerap bertemu dulu. Berbanding sekarang sepupu sepapat telah mula renggang. Mungkin kerana jarak dan waktu yang makin memisahkan.

Baru sebentar tadi Adam menjerit bila ada semut dlm toilet. Terbantut seketika urusannya. Berbanding kami dahulu….(tak perlu lah diceritakan)..

Suami selalu mengingatkan, berapa byk nikmat dan rezeki yang telah Allah kurniakan, lalu nikmat manakah yang tidak engkau syukuri?.

Andai dapat kuulangi putaran masa..ingin aku kembali 20 tahun nan lalu.. Saat paling manis dalam hidup ini di rumah ini..Masa dunia kanak-kanak riang.

Selamat Hari Raya 2011

Raya 2011

Ketika Cinta Bertasbih

Semenjak berpindah ke rumah baru, kami telah sepakat untuk berhenti melanggan Astro. Sebaliknya pula kami melanggan Unify. Walaupun Unify juga memberikan kemudahan untuk Rancangan TV dan juga telepon, matlamat utama kami adalah kemudahan internet yang pantas. Semenjak ada Unify, minat untuk menonton TV telah hilang. Sebaliknya kami lebih suka men download cerita-cerita terpilih dan menontonnya pada masa lapang.  Salah satu rancangan yang paling saya minati ada KETIKA CINTA BERTASBIH. Bermula dengan filem KCB 1, kisah di Kahirah, Mesir. KCB 2 pula mengenai kisah dan kesungguhan dan cabaran Azam dalam mencari jodohnya, hinggalah dia di temukan jodoh dengan orang yang di cintainya sejak sekian lama, Anna Althafunnisa.

Seterusnya pula KCB -Special Ramadhan mengenai kisah suka duka kehidpan mereka suami isteri dan keluarga. Sekarang saya sedang menonton sinetron terbaru KCB- Meraih Redha Illahi. Seronoknya kisah ini, terasa kita semakin dekat dengan Ilahi. Betapa dia mengajar kita untuk beristigfar, bertakbir dan bertahmid bila masa sesuatu kejadian berlaku. Selama ini kita hanya mengucapkan Innalillah apabila berlaku kematian sahaja, sedangkan dalam filem ini ia di ucapkan apabila sahaja ada sebarang matapelaka berlaku.

Kisah cinta amat jelas dalam cerita ini. Kita boleh lihat betapa kuatnya cinta Azam-Ana, Elyas-Husna, namun perasaan cinta mereka masih lagi di batasi dengan iman dan takwa kepada Allah. Masih lagi mengikut lunas2 yang dibenarkan dalam Islam dan tiada yang melanggari batas tatasusila. Walaupun ada watak di bilik tidur, dan bersalaman dan memohon maaf di pagi raya, namun pelakun ini masih lagi mengekalkan ciri-ciri Islam dalam kehidupan. Tiada sebarang persentuhan antara lelaki dan wanita digambarkan, walaupun watak mereka sebagai suami isteri ataupun abang dan adik. Begitu juga, pelakon wanitanya sentiasa berjilbab, tanpa membuka aurat, walaupun watak ketika tidur ataupun ketika sedang sakit.

Adam pun suka menonton cerita ini. Selalu dia minta “Boleh tak  Adam tengok cerita Tasbih. Adam suka cerita tasbih”. Kami tahu watak utama yang paling Adam suka adalah Sarah. Sarah merupakan adik bongsu Azam yang berumur 8 tahun, dan dalam proses menghafal Al-Quran. Setakat ini di gambarkan Sarah telah hafaz 18 juzuk daripada Al-Quran. Saya mendapat tahu cerita ini juga di tayangkan di Astro dan boleh juga menontonnya di YouTube.

1. Ketika Cinta Bertasbih 2.File Ketika Cinta Bertasbih 2 3. Ketika Cinta Bertasbih- Special Ramadhan 4. Ketika Cinta Bertasbih- Meraih Redha Ilahi

Ramadhan yang bakal pergi..

Assalamualaikum wrt wbt,

Begitu lama blog ini tidak dikemaskini. Ini menunjukkan betapa diri ini terlalu sibuk. Sibuk dengan tugas harian sebagai seorang pekerja di sektor awam yang berkhidmat untuk bangsa, agama dan negara. Di samping itu sebagai seorang isteri dan ibu. Yang utamanya sebagai seorang hamba Allah.

Masa-Allah.. kenapa mesti mengeluh. Semua insan dikurniakan masa yang sama iaitu 24 jam sehari semalam. Sewajarnya kita mampu merancang dan membahagikan masa seadil-adilnya, namun itulah kelemahan diri ini sebagai hamba Allah yang terlalu lemah.

Telah terlambat untuk mengucapkan Selamat Berpuasa. Oleh itu cukup sekadar diucapkan Selamat Menjalani ibadah di penghujung Ramadhan, semoga kita semua amal ibadah kita di terima Allah dan diampunkan segala dosa kita.

Alhamdulillah, setelah 4 tahun saya bercuti dari bersolat terawikh atas alasan baby yang masih kecil, tahun ini kami dikurniakan pelbagai kemudahan oleh Allah :
1. Adam telah pun berumur 4 tahun, cukup besar berakal untuk diajar adap2 di Masjid.
2. Selepas pelbagai ujian di rumah lama kami tahun lepas, penghijrahan kami ke rumah baru yang bersebelahan dengan Masjid benar-benar memberi seribu rahmat.
3. AJK Masjid telah menyediakan juadah bukan sahaja untuk berbuka puasa, malahan juga moreh serta sahur (selepas 15 hb Ramadhan).

Mengambil kira semua kemudahan yang tersedia, maka kami bersetuju untuk berbuka puasa di Masjid dan terus menunggu hingga selesai solat terawikh. Pada mulanya kami mengalami kesukaran juga untuk mengawal Adam, namun lama-kelamaan Adam selesa dengan suasana di Masjid. Adam tidak bersolat terawikh, tetapi Alhamdulillah tindakannya tidak sampai mengganggu jemaah lain. Satu-satunya cara untuk menghadkan pergerakan Adam adalah dengan membawa kertas bercetak untuk aktiviti mewarna. Setelah hampir sebulan, Adam telah bertemu dengan beberapa orang kawan baik yang mampu bermain dan mewarna bersama-sama semasa ibu dan ayah masing-masing sedang bersolat.

Selama ini saya sering terfikir, “Saya belum mengenali walau seorang pun jemaah wanita di Qariah ini, andai ditakdirkan saya meninggal dunia di sini, pasti jemaah wanita yang memandikan mayat tidak mengenai siapakah jenazah yang sedang mereka mandikan ini”. Alhamdulillah kini saya telah mengenai dan berkawan rapat dengan beberapa orang jemaah wanita samaada yang seusia dengan ibu saya, yang sebaya atau lebih muda. Kebanyakknya adalah isteri-isteri imam dan juga pekerja di Masjid berkenaan. Selain daripada itu, saya juga berkenalan dan berkawan baik dengan seorang ibu yang anaknnya sama-sama bersekolah di Tadika dengan Adam. Seorang lagi kawan baik saya adalah seorang Ustazah yang rupa-rupanya tinggal satu block dengan saya.

Jadi sekarang saya lega. Telah ada kawan yang merupakan ibu kepada kawan Adam. Seorang jiran tetangga yang begitu hampir dengan rumah, seorang ustazah dan isteri imam. Dan seandainya Allah menjemput saya kembali di sini, sekurang-kurangnya orang yang memandikan jenazah saya, sempat mengenali saya semasa saya masih lagi bernyawa.

Semoga Ramadhan ini merupakan Ramadhan terbaik yang pernah saya lalui.

Rawatan Prolotherapy

Kini telah lebih setahun saya menderita sakit pinggang, bermula dari semasa cuti Tahun Baru China tahun lepas . Doktor telah mengesahkan saya pengidap lumber disc prolapes, atapun biasa di sebut slipped disc.  Biasanya kalau sakit sangat, saya akan makan pil penahan sakit dan kemudiannya berbaring di atas gel ais yang di beli di Damansara Specialist Hospital tahun lepas.

Hinggalah pada suatu hari, bila suami memberikan gambar ini yang diperolehi dari laman web iLuvIslam. Pada masa itu, saya tidak sakit sangat, jadi saya abaikan sahaja segala maklumat yang terkandung di dalamnya.

Semasa sedang berkursus Joomla, tetiba pinggang saya sakit sangat, hingga mengganggu tumpuan saya berkursus. Oleh kerana tidak sanggup lagi menahan kesakitan, saya terus call klinik ini untuk buat temujanji.

Temujanji ditetapkan pada pukul 12 tengahari 9 April 2011. Ketika kami tiba ada 2 pesakit sebelum saya. Agak lama juga tempoh yang diambil untuk merawat seorang pesakit.

Doktor menerangkan procedur rawatan, dan kesan jangka pendeknya. Menariknya sebab tiada rawatan susulan yang tiada kesan jangka panjang.

Hasil pemeriksaan, saya memerlukan 5 suntikan di tempat yang berbeza di pinggang kiri saya. Cuma doktor menjangkakan bahawa mungkin selepas ini bahagian kanan saya pula yang akan sakit. Ini adalah kerana, kemungkinan bahagian kiri dan kanan saya sebenarnya sakit, namun kesakitan belah kiri yang melebihi belah kanan hingga belah kanan tidak terasa sakit. Senang cerita, mungkin belah kiri saya sakitnya 80%, manakala belah kanan cuma 30%. Selepas suntikan di belah kiri, sakit saya cuma tinggal 10% manakala sakit belah kanan masih lagi 30%.

Kini telah lebih sebulan saya menjalani rawatan ini, dan alhamdulillah rasa sakit saya telah berkurangan.  Insya-Allah saya akan mendapatkan rawatan belah kanan pula untuk dengan harapan sakit pinggang ini akan sembuh sepenuhnya.

Kepada sesiapa yang mengidap sakit pada tulang atau sendi, saya mengesyorkan membuat rawatan di sini. Kos yang dikenakan adalah :

1. Consultation :RM50

2. Suntikan : RM50 untuk satu suntikan. (Bilangan suntikan berbeza bergantung kepada pesakit)

3. Ubat :RM100

Sekadar peringatan, sehingga tarikh 9 April 2011, Klinik berkenaan cuma menerima transaksi tunai sahaja. Untuk maklumat lanjut boleh lawati http://www.proloclinics.com/index.php ataupun http://www.prolotherapy.org/

 

Kursus Joomla

Pada 5- 7 April telah berlangsung kursus Joomla di Bilik Multimedia Tingkat 4. Kursus ini bertujuan untuk memberi pendedahan kepada Warga kerja terpilih, terutama di bidang IT dan grafik. Setelah tamat kursus ini, kami semua di arahkan untuk menghasilkan portl baru bahagian dengan menggunakan Joomla.

10th Anniversary Dinner

Semperna ulang tahun yang ke 10, kami bercadang untuk makan di tempat yang agak istimewa sedikit. Oleh kerana kami sama-sama suka makan nasi arab, kami bersetuju untuk makan di Al-Rawsha Kampung Pandan.

Saya dah biasa lalu depan bangunan ini, cuma inilah kali pertama kami masuk ke dalam. Dengan bangunan 2 tingkat yang ala-ala istana di zaman silam, memang nampak gah dari luar. Cuma bila masuk, tidak sampai 1/4 dari pada restaurant berkenanaan yang diduduki oleh pelanggan. Bila makanan yang di order sampai sekali lagi kami terkejut dengan makanan yang telah sejuk.

Mungkin kami dah terlalu biasa dengan Restaurent Saba di Cyberjaya. Daripada sebuah kedai kecil, kini telah hampir 4 lot kedai yang di milikinya. Dari segi rasa, service dan harga, mungkin boleh saya katakan bagaikan langit dan bumi bezanya. Cuma mungkin tempat dan hiasan yang cantik, itulah yang gahnya. Pada saya memang sesuai tempat ini dengan peribahasa Indah Kabar dari Rupa.

Apapun, berikut adalah gambar2 yang sempat dirakamkan

 

Eh apa kat bawah nih. Cuba klick tengok



Happy 10th Anniversary

Hidup dengan saya nih susah. Saya anak sulung. Ayah dah tiada. Adik-adik masih belajar. Saya pun bukan dari keluarga orang berada. Kalau boleh saya nak kita hidup bersama. Susah, kita sama-sama susah. Senang, kita sama-sama senang. Namun sedaya upaya, saya akan cuba untuk tidak menyusahkan diri awak.

Saya ingin kita hidup bersama. Mengimami solat awak.  Menjalani hidup bahagia bersama-sama dengan awak. Bukan sahaja di dunia, malah lebih-lebih lagi diakhirat sana. Awak fikirlah baik-baik. Saya tak mahu awak menyesal seumur hidup kalau hidup dengan saya. Namun, saya yang akan menyesal kalau tak mengatakan ini pada awak. SUDIKAH AWAK HIDUP DENGAN SAYA, MENJADI ISTERI SAYA?

Mak datuk, romantiknya mamat nih. Eh aku nih tengok cerita apa nih? Ops.. akulah watak utama dan mamat di depan ini sedang menanti jawapan dariku. Lalu apakah jawapan yang mampu ku beri?

Kira-kira sebulan lepas itu filem “Runaway Bride” di tayangkan di pawagam. Sebagai peminat setia Julia Roberts, aku merayu untuk melihat cerita ini. Kemuncak cerita itu adalah apabila Richard Gere melafaskan ayat yang sama, kepada Julia Roberts. Cuma aku mendengarnya dalam bahasa melayu dan Julia Roberts  mendengarnya dalam Bahasa Inggeris. Maksud dan ayatnya begitu sama sekali. Siapa yang ciplak siapa sebenarnya 🙂

Hari ini 3103 genap 10 tahun aku menjadi seorang isteri. Terima kasih, kerana memilih diri ini dari ribuan gadis di Malaysia ini. Terima kasih kerana memberikan gelaran dan darjat yang paling tinggi untuk seorang isteri. Bukankah sebaik-baik perhiasan di dunia ini adalah Isteri Solehah. Maka layakkah aku menerima gelaran itu.

Terima kasih kerana menjadi seorang suami yang terlalu baik dan memahami. Lebih-lebih lagi dengan derita sakit pinggang yang tak pernah reda ini membataskan pergerakan dalam melakukan kerja-kerja seharian dirumah. Terima kasih kerana mengizinkan sesetengah kerja mengemas dan memasak kadang-kala di “sub-cond” kepada yang pakar. Dan paling seronok, terima kasih kerana rajin menjenguk dapur. Bukan takat melawat, malah kadang-kala menjadi Chef  dengan masakan yang tidak kurang lazatnya. Kalah masakan ku sendiri.

Selamat Ulang Tahun ke 10 perkahwinan kita, dan semoga rumah tangga ini berkekalan buat selama-lamanya. Amin ya Rabbal Al-amin.

Sebagai jawapan kepada posting di serambi rindu

Kursus Amalan Kaizen

Pada 10 -11 March 2011, saya telah menghadiri Kursus Amalan Kaizen yang diadakan di Hotel Holiday Inn Glenmarie, Shah Alam, Selangor. Kursus ini amat baik untuk meningkatkan kecekapan proses dalam kerja seharian di pejabat. Ringkasan mengenai kursus ini adalah seperti berikut :

OBJEKTIF

  • Melaksanakan Kaizen untuk meningkatkan kecekapan proses
  • Memahami Objektif proses dan bagaimana ia selaras dengan Kepuasan Pelanggan
  • Memahami jenis-jenis Pembaziran dan Punca-punca nya.
  • Memahami dan melaksanakan teknik-teknik Kaizen untuk penambahbaikan.

KANDUNGAN KURSUS

1. Memahami Proses

  • Proses Input: 4M+1E
  • Proses Output
  • Objektif Proses
  • Fakta QCDSM
  • Kepuasan Pelanggan

2. Pembaziran Proses

  • Masa Operasi sebenar
  • Jenis-jenis Pembaziran

3. Memahami Kaizen

  • Definisi
  • Konsep & Falsafah
  • Tanggungjawab untuk Kaizen- Pengurusan Atasan, Pengurusan Pertangahan, Penyelia dan Pekerja
  • Impak Kaizen
  • Genba Kaizen, Fokus Kaizen & Spot Kaizen

4. Teknik-teknik Kaizen yang popular

  • Amalan 5S
  • QCC/ICC
  • Kaji Kerja
  • Poka Yoke
  • Just-in-Time
  • TQM

5. Alat Penyelesaian Masalah yang popular:

  • 7 Alat QC
  • Gambarajah Sebab-akibat
  • Gambarajah Pareto
  • Carta dan Garf
  • Histogram
  • Gambarajah Sebaran
  • Stratifikasi
  • Kertas semak

6. Mengurangkan Pembaziran Proses melalui “Kaizen Mapping Process”

  • Merekabentuk ”Kaizen Process Map” melalui kertas semak
  • Isikan maklumat yang berkaitan
  • Senaraikan proses/aktiviti
  • Mengenalpasti setiap proses melalui simbol: Angkut, Lenggah, Operasi, Pemeriksa dan Simpanan Tetap
  • Mengenalpasti masa dan kos
  • Berikhtiar untuk menghapuskan kos daripada aktiviti yang tidak produktif

7. 4 Prinsip Penambahbaikan Proses: Prinsip ECRS

  • E – Hapuskan (Elimanation)
  • C – Gabungkan (Combine)
  • R – Susun Semula (Rearrange)
  • S – Menyenangkan (Simplify)

8. Perancangan untuk Perlaksanaan Kaizen

Eh apa kat bawah nih. Cuba klick tengok



Alih Bahasa
Archives
Networkedblog
Semakin hari semakin sayang
Daisypath Anniversary tickers
Live Traffic Feed